Agentia de rating Fitch a imbunatatit perspectiva de rating pentru grupul elen National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, de la negativa la stabila, confirmand totodata si ratingurile asociate grupului, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Schimbarea perspectivei de rating reflecta imbunatatirea rapida a profitului operational in ciuda tendintei economice opuse, iar Fitch considera ca banca este bine pozitionata pentru a contracara mediul operational dificil. Ratingul reflecta, de asemenea, pozitia de lider pe piata interna, finantarea solida si nivelul imbunatatit al capitalizarii", arata comunicatul, citat de NewsIn.

Cu toate acestea, ratingurile acordate de agentia de rating au luat in calcul si portofoliul de credite in mare parte format din imprumuturi noi care reprezinta cel mai mare risc pentru grup, detinerea mare de active si veniturile mari obtinute pe piete emergente mai ales prin subsidiara din Turcia, Finansbank, precum si riscuri suplimentare din expunerea neacoperita de capital pe lira turceasca.

In urma retrogradarii recente a Greciei la A-, ratingul pentru credite pe termen lung al NBG este acum la acelasi nivel cu statul elen, insa perspectiva pentru ratingul suveran ramane negativa.

"Luand in calcul plafonul de tara AAA al Fitch pentru membrii zonei euro si faptul ca recenta retrogradare a Greciei a fost in principal motivata prin deteriorarea fiscala abrupta si mai putin de temerile privind economia, NBG are un potential mai mare de a-si imbunatati ratingul fata de cel suveran, dar acest diferential ar fi limitat la o treapta", arata Fitch.

Fitch: Economia Romaniei va creste cu 2% in 2010

Veniturile bune ale NBG se datoreaza diversificarii afacerilor in Grecia si prezentei pe piete straine cu marje mari si slab bancarizate, insa riscante, mentioneaza agentia de evaluare financiara. Astfel, in timp ce Grecia ramane piata de baza pentru NBG, in ultimii ani grupul si-a construit a prezenta solida in afara tarii, in special in Turcia si in cele mai multe state din sud-estul Europei.

In timp ce cresterea creditului in primul semestru in Grecia si mai ales in afara tarii a incetinit semnificativ si calitatea activelor s-a inrautatit pe toate pietele, NBG si-a diversificat castigurile, iar capitalizarea este destul de solida pentru a absorbi niveluri relativ ridicate ale creditelor neperformante, in opinia analistilor Fitch.

"NBG si-a majorat capitalul cu 1,25 miliarde euro in iulie 2009, iar rata solvabilitatii este mai buna decat a altor jucatori", mai arata comunicatul.

De asemenea, performanta NBG pe primele sase luni a fost solida, sustinuta de marje mari de dobanda, mai ales in cazul Finansbank, sustine agentia de rating. Rezultatele grupului au fost imbunatatite si de profilul avantajos de finantare pe partea de retail si de cresterea venitului net din activitatea de trezorerie.

"Acesti factori au fost suficienti ca sa contracareze impactul unor costuri ridicate cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane. Costurile operationale au fost, de asemenea, tinute sub control", mai arata comunicatul.

Pe piata din Romania, NBG este prezenta prin Banca Romaneasca, ETEBA Romania, NBG Leasing IFN si Garanta Asigurari. In octombrie 2003, NBG a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.

In prima jumatate a acestui an, NBG a obtinut un profit de repartizat din afacerile din Romania in scadere cu 15% fata de primele 6 luni din 2008, la 12 milioane euro, insa castigul inainte de provizionare a urcat cu 30%, la 32 milioane euro.

Alte ratinguri acordate de Fitch in ultimele luni:

Fitch a coborat ratingul individual al BCR

Fitch retrogradeaza 5 banci grecesti prezente si in Romania

Ratingul diviziei de asigurari a ING, coborat in urma anuntului de desprindere



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri