Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn (foto), a declarat ca institutia pe care o conduce este "ingrijorata" dupa ce presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a promulgat o lege care prevede cresterea salariului minim pe economie cu 11%, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"O misiunea recenta a Fondului in Ucraina a concluzionat ca politicile din anumite domenii, intre care noua lege privind salariul minim, ameninta stabilitatea" tarii, a afirmat Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

"De aceea, suntem ingrijorati din cauza promulgarii legii", a completat el.

Mesajul reprezinta o critica rara din partea directorului FMI pentru o tara careia Fondul i-a imprumutat bani, subliniaza AFP.

Legea promulgata de presedintele Ucrainei prevede majorarea salariului minim pe economie cu 11% incepand din 1 noiembrie. FMI a criticat puternic masura, dand de inteles ca aceasta ar putea pune in pericol acordarea urmatoarelor transe catre autoritatile de la Kiev.

Primul ministru Iulia Timosenko a critica decizia presedintelui, afirmand ca majorarea salariului minim va plasa "o bomba atomica sub finantele tarii", in conditiile in care va majora cheltuielile cu 10 miliarde dolari.

Agentiile de rating au reactionat imediat la anuntarea deciziei: Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingului Ucrainei de la 'pozitiva' la 'stabila', in timp ce Fitch a precizat ca masura va pune presiune pe calificativul si asa foarte slab acordat tarii, respectiv 'B'.

Ucraina, tara puternic lovita de criza, a ajuns in noiembrie 2008 la un acord cu FMI pentru o finantare totala de 16,4 miliarde dolari, din care a primit deja 10,6 miliarde dolari. Acordarea celei de-a patra transe, de 3,8 miliarde dolari, era prevazuta pentru luna noiembrie.

Masura presedintelui Ucrainei a venit la inceputul campaniei pentru alegerile prezidentiale, care vor avea loc in 17 ianuarie 2010. Expertii considera ca Iuscenko nu are sanse sa fie reales, avand intre 3% si 4% din intentiile de vot in sondaje. In fruntea sondajelor se afla premierul Iulia Timosenko si liderul Partidului Regiunilor, cu orientare prorusa, Viktor Ianukovici, acesta din urma candidat si la alegerile din 2004, cand a fost invins de Iuscenko.

Iuscenko: Economia Ucrainei ar putea scadea cu 20% in T1


Putin: Ucraina este in pragul falimentului, de aceea nu va mari exagerat pretul gazului


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Orban: Saptamana aceasta propunem cresterea salariului minim