Fondul american de investitii Berkshire Hathaway, condus de miliardarul Warren Buffett, a oferit un pret de aproximativ 100 dolari per actiune pentru achizitionarea a 77,4% din compania feroviara Burlington Northern Santa Fe (BNSF), scrie Wall Street Journal (WSJ).
Aceasta oferta evalueaza compania la 34 miliarde dolari, fiind cea mai mare tranzactie din istoria fondului de investitii Berkshire Hathaway. De asemenea, compania va achita si datoriile in valoare de 10 miliarde dolari ale Burlington Northern.

"Investitia de 34 miliarde dolari in BNSF este un pariu foarte mare pe care il facem in aceasta companie", a declarat Warren Buffett, presedinte si director executiv al Berkshire (foto).

"Cel mai important lucru este ca tranzactia este in favoare viitorului economic al Statelor Unite. Ador astfel de pariuri", a declarat Buffett.

Sub aceasta tranzactie, actionarii Burlington Northern vor avea de ales sa transfere fiecare actiune pentru 100 de dolari ori un numar variabil de actiuni Berkshire de Clasa A sau de Clasa B. Conducerea Berkshire a aprobat o impartire de 50 la 1 pentru actiunile de Clasa B. Compania a anuntat ca majoritatea actiunilor folosite de Berkshire in achizitie ar putea fi de clasa A.

Tranzactia vine dupa ce transportul de marfuri a scazut odata cu declinul cheltuielilor consumatorilor. Unii indicatori au sugerat ca economia urmeaza sa se imbunatateasca.

Achizitia, care a fost aprobata de conducerile celor doua companii, urmeaza sa intre in dezbaterea institutiilor de reglementare si a actionarilor BNSF. Companiile se asteapta ca tranzactia sa se incheie in primul trimestru al anului viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat de bogat era Warren Buffett la varsta ta?