"Continua munca, dar ne indreptam in directia buna", a spus Obama, care nu a sarbatorit aceasta aniversare, preferand sa mearga in nordul tarii, pentru a vorbi despre sistemul de invatamant, unul dintre domeniile pe care vrea sa le reformeze pentru a schimba America, relateaza AFP, citeaza NewsIn.

Obama a amintit, fara emfaza, data de 4 noiembrie 2008, cand a devenit primul presedinte de culoare al Statelor Unite, intr-un discurs despre educatie rostit intr-o scoala din Madison. El a facut aceste declaratii a doua zi dupa o serie de infrangeri suferite de democrati in alegerile partiale.

"In urma cu un an, americanii mergeau la urne in toata tara pentru a vota pentru schimbare", a spus el. "Acea zi electorala a fost o zi a sperantei, in care era luata in calcul amploarea posibilului, dar a fost si o zi grava, pentru ca stiam ca ne confruntam cu numeroase dificultati si ca poporul american urma sa fie pus la incercare", a spus el, referindu-se la criza financiara si la razboaie.

Administratia sa, instalata incepand din 20 ianuarie, a avut doua obligatii fundamentale, din punctul sau de vedere. "Prima consta in salvarea economiei noastre de la o ruinare iminenta. Si, desine ramane cale lunga de parcurs, am facut progrese importante pe aceasta cale", a spus el.

Actiunea Guvernului a contribuit la o iesire din recesiune in aceasta vara, "ritmul pierderilor locurilor de munca a scazut, chiar daca este departe de a fi suficient de rapid", a subliniat el.

Cealalta obligatie consta in "spargerea abcesului problemelor amanate an dupa an, deceniu dupa deceniu" si lansarea reformelor sistemului de asigurari medicale, de invatamant si al energiei, a explicat presedintele.