Letonia, puternic afectata de criza economica globala, a inregistrat in trimestrul al treilea o scadere de 18,4% a produsului intern brut (PIB) fata de perioada similara din 2008, precum si primul declin al preturilor in termeni anuali de la castigarea independentei din 1991, potrivit NewsIn, care citeaza AFP.
Cifrele privind evolutia economiei de la un trimestru la altul, in functie de variatia sezoniera, urmeaza sa fie publicate saptamana aceasta. In date brute, economia Letonia a crescut cu 4% in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior.

Preturile de consum au scazut cu 0,9% in octombrie fata de octombrie 2008, potrivit datelor publicate de biroul leton de statistica. Fata de septembrie, acestea au scazut cu 0,2%. Rata medie anuala a inflatiei, unul dintre criteriile de la Maastricht pentru intrarea in zona euro, a coborat in octombrie la 5,5%, de la 6,7% in septembrie.

Deflatia reprezinta semnul recesiunii grave care se mentine in micul stat baltic si din care ii este dificil sa iasa. Consumatorii intarzie cheltuielile in speranta unor noi scaderi de preturi, ceea ce duce la micsorarea cererii si a investitiilor.

Cresterea somajului provoaca, de asemenea, noi caderi ale cererii si antreneaza economia intr-un cerc vicios.

In trimestrul al doilea, economia Letoniei scazuse cu 18,7% fata de acelasi trimestru din 2008, dupa un declin in primul trimestru de 18% fata de aceeasi perioada din 2008 si de 28,7% fata de ultimul trimestru din 2008. Banca centrala a Letoniei se asteapta la o scadere cu 17% a economiei in intregul an.

Statul baltic, care inregistra pana nu demult cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, a obtinut la finalul lui 2008 un imprumut de 7,5 miliarde euro in cadrul unui plan de salvare condus de Fondul Monetar International, la care UE participa cu 3,1 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri