Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana a anuntat ca indicatorul care masoara asteparile investitorilor si analistilor a scazut in noiembrie la 51,1 puncte, de la 56 puncte in luna precedenta. in octombrie, indicele a inregistrat, de asemenea, un declin, coborand cu 1,7 puncte, de la nivelul de 57,7 puncte.

Economistii mizau, in medie, pe o scadere la 55 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Indicele bursier Dax a pierdut 3,5% in luna anterioara, pe fondul temerilor ca ritmul de revenire va incetini anul viitor, cand pachetele guvernamentale de stimuli vor expira, si cand cresterea somajului va limita cheltuielile de consum.

Exporturile ar putea, de asemenea, sa scada, in cazul in care revenirea comertului mondial va incetini si in cazul in care euro va continua sa se aprecieze, facand produsele europene mai scumpe pentru restul lumii.
"Entuziasmul anterior lasa loc, treptat, realismului", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Belgia.
"Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare. Perspectivele sunt inca bune, chiar daca economia Germaniei va intra intr-o etapa mai calma".

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a iesit din recesiune in al doilea trimestru. Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a stimula cresterea, si-a imbunatatit luna trecuta prognozele economice, mizand pe o crestere de 1,2% in 2010, dupa o comprimare de 5% in acest an.