Ratingul este expus riscurilor pentru ca Marea Britanica "necesita cele mai mari ajustari bugetare", a declarat David Riley, analist Fitch. "Perspectiva stabila a ratingului reflecta opinia Fitch ca guvernul britanic va incepe un program puternic de consolidare fiscala anul viitor", a adaugat el.

Marea Britanie a afisat pentru septembrie cel mai mare deficit bugetar de la inceperea statisticilor, in 1993, in contextul in care recesiunea a afectat veniturile din taxe si a majorat costurile de asistenta sociala. Deficitul de 14,8 miliarde lire vine dupa un deficit de 8,7 miliarde lire in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat oficiul national de statistica din Londra, potrivit NewsIn.

"Multe profiluri de ratinguri suverane 'AAA' au fost afectate semnificativ de criza financiara si de recesiunea ce a urmat. Deficitele bugetare deja exagerate si cresterea datoriilor guvernamentale au redus 'spatiul fiscal' de care dispun oficialii pentru a raspunde la viitoarele socuri", a precizat Riley intr-o alta declaratie.

Ratingul Statelor Unite s-ar putea, de asemenea, confrunta cu riscul unei revizuiri, daca pozitia fiscala nu se stabilizeaza in urmatorii ani, a mai spus Riley.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a coborat deja perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii de la 'stabila' la 'negativa', din cauza cresterii datoriilor tarii.