Fata de trimestrul al treilea din 2008, cresterea economica de 4,8% - potrivit datelor publicate de biroul premierului nipon - a fost de doua ori mai mare decat media asteptarilor economistilor si reprezinta cel mai important avans din ultimii doi ani si jumatate, potrivit agentiei NewsIn, care citeaza AFP.

Exporturile nete au crescut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, stimulate de planurile de relansare economica puse in practica de numeroase guverne din strainatate, care au antrenat, cu precadere, o cerere mai mare de masini japoneze. Consumul intern a progresat, la randu-i, cu 0,7%, sustinut de masurile de redresare din Japonia, iar investitiile de capital au sporit cu 1,6%, a mai precizat guvernul nipon.

In trimestrul al doilea, economia Japoniei crescuse cu 0,7%, potrivit datelor revizuite, fapt ce a pus capat celor 12 luni de recesiune, cea mai lunga si cea mai profunda traversata de statul nipon dupa 1945.

Cu toate acestea, investitorii raman sceptici in ce priveste redresarea economica dupa 2010, cand masurile anticriza promovate de guvern vor fi oprite, a precizat economistul-sef pentru Japonia al bancii Calyon, Susumu Kato.

Statisticile publicate luni indica, de altfel, ca Japonia ramane inca a doua economie mondiala, in fata Chinei, dar, potrivit estimarilor, aceasta din urma ar putea sa-i ia locul in 2010 sau 2011.