Preturile bunurilor de consum au crescut cu 1,5% in perioada octombrie 2008-octombrie 2009, fata de cresterea de 1,1% inregistrata in luna precedenta, a auntat biroul national de statistica din Londra. Analistii estimau ca rata anuala a inflatiei se va situa la 1,4%, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Fata de luna septembrie, preturile au crescut cu 0,2%.

Andrew Sentance, oficial al bancii centrale, a declarat in cadrul unui interviu ca ar putea exista o anumita "volatilitate" a inflatiei, care ar putea sa depaseasca tinta de 2% pentru prima oara in ultimii doi ani.

El considera ca este prea devreme pentru a lua in calcul o inasprire a politicii monetare, dupa ce banca centrala si-a extins programul de cumparare de active la 200 miliarde lire sterline, pentru a combate fenomenul de deflatie, conform NewsIn.

"Aceasta este prima etapa dintr-o perioada de accelerari majore ale inflatiei, in urmatoarele luni. Avand in vedere capacitatea excedentara a economiei, nu este nevoie prea curand de o inasprire a politicii monetare. Inflatia va incetini, din nou, destul de rapid, catre finalul anului viitor", a declarat James Knightley, economist in cadrul ING Financial Markets.

Boardul bancii centrale, Bank of England, a decis in aceasta luna sa-si extinda programul de cumparare de active la 200 miliarde lire, mentinand totodata dobanda cheie la un nivel minim record de 0,5%, pentru a sustine revenirea economiei.