Rusia nu isi va schimba structura rezervelor valutare, alcatuite in principal din dolari si euro, chiar daca monede precum yuanul au o importanta din ce in ce mai mare in regiune, a declarat directorul executiv VTB Group, Andrei Kostin.
"Inevitabil, odata cu cresterea in importanta a altor economii, precum China si alte tari din cadrul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), rolul monedelor lor ar trebui sa fie mai important", a declarat Kostin, care conduce a doua banca din Rusia.

"Credem ca yuanul si rubla pot fi, de asemenea, monede in care se pot realiza schimburi bilaterale. Insa ca moneda de rezerva, cred ca banca centrala opteaza in continuare intre euro si dolar", a completat el.

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca yuanul ar putea fi adaugat in viitor la cosul valutar in functie de care este fixata valoarea drepturilor speciale de tragere emise de FMI, potrivit NewsIn.

Rubla s-a apreciat marti cu 0,2% fata de euro, la 42,86 ruble/euro, cel mai mare nivel din ultimele zece luni, si a stagnat fata de dolar.

Rusia a incercat sa promoveze monedele regionale in comert si finante, pentru a reduce riscurile prezentate de pozitia dominanta a dolarului. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, considera ca una dintre principalele cauze ce au dus la aparitia crizei a fost dependenta excesiva de dolar si de rolul Statelor Unite in sistemul financiar.

"Lucrurile se schimba, cu siguranta, si cred ca aceasta criza a aratat slabiciunile pe care le presupune dependenta de o singura moneda", a apreciat Kostin, care l-a insotit pe presedintele rus la Forumul Economic al tarilor din regiunea Asia-Pacific.

"Exista ingrijorari din ce in ce mai in randul investitorilor, chiar si in Rusia, ca Statele Unite imprima prea multi bani, ceea ce ar putea deprecia dolarul", a mai spus el.

VTB, este cea de-a doua banca din Rusia, dupa OAO Sberbank, si este controlata de stat.

Rezervele valutare ale Rusiei, pe locul trei ca marime la nivel mondial, sunt denominate in dolari in proportie de 47%, euro (41%), lire sterline (10%) si yeni (2%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri