Ceea ce ce ar putea constitui un bun prilej de crestere a vanzarilor si implicit de rotunjire a veniturilor risca sa se transforme intr-un dezastru de imagine si PR pentru marile companii farmaceutice.

Spre deosebire de precedentele pandemii de gripa, omenirea, prin industria farmaceutica, are un veritabil arsenal la indemana, in comparatie cu 1918, 1957 si 1968, in caz ca H5N1 sufera o mutatie si se raspandeste cu usurinta la oameni.

In acest context, Roche Holding (Elvetia) se afla intr-o pozitie sensibila, intrucat publicul cere cantitati mari de Tamiflu, cantitati care nu se pot obtine decat prin acordarea de sub-licente de productie catre alte companii pentru a face fata necesarului. Nu se pune problema copierii medicamentului, ci a producerii unui medicament generic cu aceleasi proprietati.

Gripa aviara a reaprins un conflict mai vechi, legat de SIDA.

Nu poate fi contestat faptul ca un "pacient" pentru societate este de fapt un "client" in plus pentru industria farmaceutica.

Roche se apara si sustine ca nu este nevoie (inca) de acordarea de licente, cat timp poate satisface singur cererea de Tamiflu. Americanii insa sunt de alta parere si au cerut companiei elvetiene sa acorde licenta unui numar de cinci mari companii farmaceutice din SUA in urmatoarele 30 de zile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca stocurile de Tamiflu din lume sunt insuficiente, iar produsul concurent de la GlaxoSmithKline (Relenza) este de asemenea sub necesar.

Aceste remedii, desi nu totale, au avantajul ca diminueaza efectele gripei si impiedica raspandirea cu rapiditate.

Potrivit legislatiei Organizatiei Mondiale a Comertului, guvernele pot acorda asa-numitele "licente obligatorii", atunci cand situatia scapa de sub control si un medicament constituie diferenta dintre viata si moarte.

Guvernul american a fost la un pas de aplicare a acestor masuri in 2001, cand medicamentul Cipro (Bayer) constituia singurul remediu impotriva anthrax-ului.

"Industria farmaceutica a iesit foarte sifonata din experienta SIDA, cand a dat de inteles ca exista un conflict de interese pacient versus client. Oare nu a invatat lectia?", a declarat un analist la PricewaterhouseCoopers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri