Datele prezentate lunar de BCE sunt volatile si fac obiectul unor revizuiri, uneori foarte ample. De exemplu, pentru luna august, BCE a anuntat initial un deficit de 1,3 miliarde euro, care a fost ulterior revizuit semnificativ, pana la un excedent de 600 milioane euro, relateaza AFP citeaza NewsIn.

Balanta veniturilor a contribuit puternic la adancirea deficitului de cont curent, explicand in mare parte soldul negativ din septembrie, a precizat BCE intr-un comunicat. Totodata, bunurile si serviciile si-au diminuat excedentul, iar deficitul in transferurile curente s-a redus usor.

Pe un interval de 12 luni, deficitul balantei conturilor curente din zona euro a afisat un deficit de 91,6 miliarde euro la finalul lui septembrie, reprezentand 1% din produsul intern brut (PIB), fata de un sold negativ de 105,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut.

In ce priveste conturile financiare, zona euro a raportat intrari nete de capital de aproape 28 miliarde euro, fata de aproape 50 miliarde euro in august, a mai aratat BCE, care a adaugat ca au avut loc cumparari importante de obligatiuni si titluri monetare, in timp ce interesul mare din lunile precedente pentru actiuni s-a temperat semnificativ.