Balanta de plati din zona euro, care masoara schimburile cu restul statelor, a inregistrat un deficit de 5,4 miliarde euro in septembrie fata de un usor excedent in luna anterioara, potrivit primelor estimari publicata de Banca Centrala Europeana (BCE).
Datele prezentate lunar de BCE sunt volatile si fac obiectul unor revizuiri, uneori foarte ample. De exemplu, pentru luna august, BCE a anuntat initial un deficit de 1,3 miliarde euro, care a fost ulterior revizuit semnificativ, pana la un excedent de 600 milioane euro, relateaza AFP citeaza NewsIn.

Balanta veniturilor a contribuit puternic la adancirea deficitului de cont curent, explicand in mare parte soldul negativ din septembrie, a precizat BCE intr-un comunicat. Totodata, bunurile si serviciile si-au diminuat excedentul, iar deficitul in transferurile curente s-a redus usor.

Pe un interval de 12 luni, deficitul balantei conturilor curente din zona euro a afisat un deficit de 91,6 miliarde euro la finalul lui septembrie, reprezentand 1% din produsul intern brut (PIB), fata de un sold negativ de 105,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut.

In ce priveste conturile financiare, zona euro a raportat intrari nete de capital de aproape 28 miliarde euro, fata de aproape 50 miliarde euro in august, a mai aratat BCE, care a adaugat ca au avut loc cumparari importante de obligatiuni si titluri monetare, in timp ce interesul mare din lunile precedente pentru actiuni s-a temperat semnificativ.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Deficitul balantei comerciale a ajuns la 10 MILIARDE de euro