Criza economica pune in pericol investitiile energetice in lume, considerate cruciale de catre participantii la conferinta privind securitatea energetica organizata la Geneva de catre comisia economica pentru Europa a ONU (CEE-ONU), relateaza AFP.
Restrangerea posibilitatilor de finantare, scaderea economica si caderea preturilor la petrol si gaz sunt principalele motive care au impins companiile energetice sa-si revizuiasca in scadere investitiile, au apreciat directorii unora dintre aceste societati, scrie NewsIn.

Totusi, nevoile energetice mondiale ar urma sa avanseze cu peste 40% pana in 2030, potrivit unui raport publicat de Agentia Internationala pentru Energie (AIE).

Aceasta tendinta impune necesitatea modernizarii infrastructurilor de productie si transport a companiilor energetice, avertizeaza CEE-ONU.
"Pericolul este ca investitiile insuficiente in principalele tari producatoare de energie sa reduca oferta, conducand la presiuni puternice pe preturi", a afirmat directorul general al comisiei ONU, Jan Kubica.

Potrivit acestuia, criza financiara a sporit incertitudinea in legatura cu posibilitatea de a finanta investitiile energetice necesare pe termen lung pentru a raspunde nevoii in crestere de energie.

Situatia este ingrijoratoare, in conditiile in care un sondaj realizat de Consiliul Mondial al Energiei in randul a 60 de sefi de companii din sector a indicat o scadere puternica a intentiilor de investitii in 2009. Jumatate dintre directorii chestionati au aratat ca sunt gata sa reduca cu peste 20% investitiile in unele sectoare sau sa le amane cu doi ani.

In schimb, intre 20% si 40% dintre cei chestionati au afirmat ca actuala criza financiara nu va avea vreun impact asupra investitiilor firmelor pe care le conduc.

Concluziile studiului arata ca tendinta actuala si viitoare a investitiilor reprezinta o "amenintare pentru securitatea energetica", a avertizat un reprezentant al grupului energetic german E.ON, Stefan Ulreich. El a subliniat ca nivelul ridicat al datoriei publice din SUA si Marea Britanie pun in pericol investitiile energetice prevazute de aceste tari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Primul stat care a înlocuit un barista cu un robot
Setari Cookie-uri