Franta va lansa un imprumut national de 35 mld. euro

Franta va lansa marele imprumut national cerut de presedintele Nicolas Sarkozy, insa nivelul acestuia va fi limitat la 35 miliarde euro si se va concentra asupra unor axe majore, precum invatamantul superior, potrivit anuntului comisiei ce il elaboreaza, citat de AFP.
Nicolas Sarkozy a lansat in iunie ideea unui astfel de imprumut, care va marca cea de-a doua parte a mandatului prezidential, finantand prioritatile strategice ale Frantei, pentru a sustine cresterea economica si competitivitatea.

Cifrele sunt departe de nivelul avansat initial de presedintie si de presa, de 100 miliarde euro, insa, datoria Frantei creste si Comisia Europeana cere ca guvernul sa aduca deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2013, informeaza NewsIn.

"Daca Franta vrea sa ramana in randul tarilor ce construiesc viitorul, trebuie sa gaseasca rapid mijloacele", au declarat fostii premieri francezi Alain Juppe si Michel Rocard, care au prezentat joi raportul presedintelui Sarkozy.

Raportul intocmit de ei urmeaza sa fie baza unei solutii definitive, ce urmeaza sa fie luata in decembrie de presedinte.

Pe o perioada de sapte ani, cei doi responsabili recomanda in special alocarea a 16 miliarde euro pentru invatamantul superior, pentru cercetare si inovatie, accentul fiind pus pe sustinerea campusurilor universitare si a cercetarii.

Dezvoltarea durabila, cu teme foarte precise, precum renovarea sistemelor termice ale locuintelor sociale, este o alta prioritate luata in calcul pentru redresarea competitivitatii economiei franceze.

"Scopul acestui proiect este de a ne mentine in joc. Intr-o lume in plina evolutie, Europa este pe cale sa fie marginalizata", a declarat Alain Juppe pentru Le Monde.

Alain Juppe si Michel Rocard estimeaza ca imprumutul de 35 miliarde euro va permite investitii totale de circa 60 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri