Refacerea stocurilor si cresterea investitiilor din Germania au compensat in al treilea trimestru scaderea consumului privat, ducand la o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,7%, potrivit statisticilor oficiale, prezentate de AFP.
Potrivit biroului oficial de statistica, variatia stocurilor a avut o contributie pozitiva de 1,5 puncte procentuale la PIB, in timp ce investitiile au contribuit cu 0,2%. In schimb, consumul privat si balanta comerciala au avut fiecare o contributie negativa de jumatate de punct procentual, informeaza NewsIn.

Economistii explica scaderea consumului prin expirarea programului de prime de casare din sectorul auto, una dintre principalele masuri de relansare luate de guvern de la inceputul crizei.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a iesit din recesiune in al doilea trimestru, cu o crestere economica de 0,4%. Inainte de revenire, economia Germaniei a inregistrat patru trimestre consecutive de scadere.

Ministerul de Finante a estimat de curand ca ritmul de crestere economica ar putea incetini semnificativ in primul trimestru din 2010, in contextul in care aprecierea monedei europene are un impact nefavorabil asupra exporturilor si asupra activitatii companiilor germane.

Somajul urmeaza sa creasca anul viitor, in pofida masurilor luate pentru a incuraja angajatorii sa prefere reducerea orarelor de lucru, in locul disponibilizarilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spitale din Belgia, patrulate de roboți pentru a limita infectările cu Covid-19
Setari Cookie-uri