Banca centrala a Rusiei a coborat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la un minim record de 9%, marcand cea de-a noua reducere din aprilie, in contextul in care institutia incearca sa descurajeze speculatiile si sa sustina creditarea catre companii si populatie, potrivit Bloomberg.

Institutia a redus dobanda de refinantare cu jumatate de punct procentual, de la 9,5 la 9%, si a coborat dobanda repo de la 8,5 la 8%, informeaza NewsIn.

Este a noua coborare a dobanzilor din 24 aprilie, ultima masura de politica monetara a bancii fiind reducerea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual, pe 30 octombrie.

Decidentii in materie de politica monetara din Rusia incearca sa impulsioneze creditarea, dupa ce masurile anterioare de relaxare nu au reusit sa aduca o imbunatatire a situatiei din piete, riscand sa franeze revenirea economica, sustinuta in acest an de scumpirea petrolului Ural cu 82%.

Rubla a inregistrat cea de-a doua apreciere in randul valutelor emergente, avansand in acest an cu 8,8%, potrivit datelor Bloomberg.

"Nu credem ca scaderea dobanzii va preveni aprecierea monedei", au declarat Rory MacFarquhar si Anna Zadornova, economisti in cadrul Goldman Sachs.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Incepe lupta cu inflatia: ce dobanzi practica bancile centrale