La reuniunea cu 13 potentiali noi membri ai NAB, acestia au mai decis sa ofere o flexibilitate mai mare programului si sa stabileasca unele criterii standard prin care participantii pot acorda fonduri suplimentare FMI.

"Acest acord privind extinderea NAB marcheaza un moment important pentru FMI, care va imbunatati eficienta institutiei in lupta impotriva crizei si va consolida arhitectura sistemului financiar international", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat in comunicatul FMI.

NAB este o facilitate de creditare intre FMI si un grup de membri si institutii de oferire a unor resurse suplimentare FMI cand este nevoie de ele, pentru a preveni sau a face fata unei destabilizari a sistemului monetar international, precum si pentru a rezolva o situatie exceptionala care poate ameninta stabilitatea acestui sistem, anunta NewsIn.

De altfel, socul recent cu care s-a confruntat economia mondiala a dus la o crestere accentuata a cererii de finantare a FMI.

Pentru ca FMI sa dispuna de suficiente resurse, liderii G20 si-au reconfirmat in septembrie angajamentul de a tripla resursele oferite FMI, de la nivelul anterior crizei, de circa 250 miliarde dolari si sa-i puna la dispozitie pana la 500 miliarde dolari.

Consiliul de administratie al FMI va trebui sa aprobe formal in urmatoarele saptamani acest acord de extindere a NAB.