Nivelul datoriei suverane mondiale urmeaza sa atinga 49.500 miliarde dolari pana la sfarsitul acestui an, in crestere cu 45% fata de anul 2007, ce a marcat inceputul crizei, estimeaza agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service, citata de Les Echos.

Potrivit Moody's, cresterea inregistrata de datoria mondiala in acest an, de 15.300 miliarde dolari, este de 100 de ori mai mare decat planul Marshall, ajustat la inflatie, anunta NewsIn.

Planul Marshall, destinat reconstructiei Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial, a avut o valoare de 13 miliarde dolari la acea vreme.

Cresterea datoriei mondiale se explica prin planurile masive de relansare aplicate de guvernele din intreaga lume, pentru a depasi criza financiara.

"Fara nicio surpriza, tarile din cadrul G7 au contribuit cu 78% la aceasta crestere, bugetele lor fiind atinse cel mai grav de criza financiara", a precizat Jaime Reusche, analist in cadrul Moody's.

Potrivit Moody's, datoria mondiala va reprezenta in 80% din produsul intern brut (PIB) mondial in 2010, fata de 63% in 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Moody's reconfirma ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva stabila