Economia Marii Britanii s-a comprimat in al treilea trimestru mai putin decat era estimat anterior, dupa ce cheltuielile de consum si-au temperat scaderea si declinul serviciilor a incetinit, apropiind de final cea mai lunga recesiune inregistrata de economia britanica, relateaza Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) a scazut in al treilea trimestru cu 0,3% fata de nivelul din trimestriul anterior, mai putin decat scaderea estimata anterior, de 0,4%, a anuntat biroul oficial de statistica din Londra. Modificarea s-a incadrat in estimarile analistilor consultati de Bloomberg.

Premierul britanic, Gordon Brown, a cerut in aceasta saptamana mentinerea stimulilor, pentru a evita o "sufocare a procesului de revenire". Banca centrala a Marii Britanii si-a extins programul de cumparare de active de trei ori din luna martie, pentru a asigura iesirea din recesiune, iar guvernatorul Mervyn King a declarat marti ca revenirea nu este "deosebit de puternica", anunta NewsIn.

"In urmatoarele trimestre, economia va accelera destul de puternic", a declarat Nick Kounis, economist in cadrul Fortis Bank Nederland NV si fost oficial al Trezoreriei britanice. "In al treilea trimestru, Marea Britanie a fost unul dintre bolnavii Europei, insa va accelera si va inregistra una dintre cele mai bune performante din Europa anul viitor".

Revenirea economiei britanice a fost mai slaba decat in Statele Unite sau in zona euro, ce au revenit pe crestere. Statisticile publicate marti au aratat ca economia Germaniei si-a intensificat ritmul de crestere in al treiea trimestru, in timp ce economia Statelor Unite a avansat cu un ritm anual de 2,8%, mai putin decat indicau datele publicate initial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si