"Este o decizie foarte importanta, asteptata de mult, care a aparut in urma unor negocieri foarte complicate", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedve dupa summit, citat de agentia ITAR-TASS.

"Incepand din 1 iulie, noi, cele trei state, vom intra intr-o zona vamala unita", a precizat presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit biroului sau de presa.

In iunie, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca tara sa, Kazahstanul si Belarusul vor incheia uniunea vamala si vor prezenta o candidatura comuna la OMC, punand astfel capat unui proces lung de aderare individuala. "Aceasta pozitie nu s-a schimbat", a declarat vicepremierul rus Igor Suvalov, citat de RIA Novosti. "Aderarea trebuie sa aiba loc in acelasi timp si potrivit acelorasi conditii", a adaugat el.

Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, insa ca aderarea va avea loc "fie impreuna, in cadrul uniunii vamale, fie cu viteze diferite".

Negociatorul rus la OMC, Maksim Medvedkov, a explicat in octombrie ca cele trei tari vor adera separat, dar cu aceleasi conditii si in acelasi timp.

Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat ca "crearea uniunii vamale le va permite celor trei tari sa inregistreze pana in 2015 o crestere economica de peste 15%".

Potrivit lui Dmitri Medvedev, "in viitor, si alte tari se vor putea alatura (acestei uniuni - n.red)". "Tadjikistanul si Kirgizstanul si-au exprimat intentia de a adera la uniunea vamala", a adaugat Nazarbaiev.