Consiliul guvernatorilor, ce va avea joi ultima sedinta de politica monetara din acest an, va decide mentinerea dobanzii cheie la 1%, cel mai mic nivel istoric, anticipeaza economistii.

Insa BCE va anunta si primii pasi concreti ai politicii de iesire din criza, estimeaza Elga Bartsch, economist in cadrul Morgan Stanley.

"Anuntul nu trebuie interpretat ca inceputul unei inaspriri severe a politicii monetare din zona euro", a subliniat Michael Schubert, din cadrul Commerzbank. Noua scadere inregistrata de creditul neguvernamental in octombrie impinge BCE spre o abordare prudenta.

BCE vizeaza mai degraba o revenire treptata la normalitate, in contextul in care economia zonei euro, ce a iesit din recesiune in al treilea trimestru, se redreseaza, iar perspectivele sunt incurajatoare. Institutia urmeaza sa anunte joi si o imbunatatire a prognozelor de crestere economica.

Economistii avertizeaza ca politica de credite ieftine a BCE aduce cu sine riscuri inflationiste si risca sa genereze o noua bula speculativa, ce ar putea degenera intr-o alta criza.

Dupa falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008, si tulburarile financiare ce au urmat, BCE a majorat maturitatea si frecventa operatiunilor de refinantare. Bancile au putut solicita orice volum de lichiditati, la o dobanda de 1%, iar BCE a dat dovada de multa flexibilitate in ceea ce priveste garantiile acceptate.

Obiectivul a fost acela de a stimula bancile sa acorde credite suficiente si in conditii rezonabile catre populatie si companii.

Insa efectul nu a fost cel scontat pentru economie, pentru ca bancile au investit banii ieftini luati de la BCE in principal pe pietele financiare, ceea ce le-a permis sa-si imbunatateasca bilanturile contabile, dar si sa ofere din nou bonusuri exagerate angajatilor, spre dezamagirea bancherilor centrali.

"Profiturile trebuie sa fie utilizate in principal pentru a consolida capitalul si rezervele, nu pentru plata dividendelor sau a unor prime nemeritate", a declarat recent presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Concret, BCE va anunta joi incheierea programelor de refinantare pe un an, ultima emisiune fiind planificata la sfarsitul lunii decembrie, si reducerea licitatiilor la trei si sase luni, estimeaza economistii Commerzbank.

Obiectivul este de a determina din nou bancile sa isi acorde credite unele altora, pentru a nu mai depinde de BCE pentru refinantare.