Intr-un comunicat dat publicitatii dupa trei zile de tacere a autoritatilor din Emirate, banca centrala a anuntat ca "sustine bancile din Emirare si sucursalele bancilor straine ce opereaza in tara".

Institutia a precizat ca "pune la dispozitia bancilor facilitati pentru lichiditati suplimentare (...), la o rata a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale mai mare" decat rata dobanzii interbancare.

Banca centrala a dat asigurari in comunicat ca "sistemul bancar din Emirate este mai solid decat in urma cu un an si dispune de mai multe lichiditati", facand referire la criza financiara mondiala ce a izbucnit in toamna anului trecut.

Emiratul Dubai - ce face parte din Emiratele Arabe Unite - a anuntat miercuri ca va solicita creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si mai indatorat din emirat, ce cuprinde grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunse la scadenta. Nakheel trebuie sa achite pe 14 decembrie o datorie de 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.

Mai multi analisti susbliniau, de altfel, ca Dubaiul va evita intrarea in faliment, datorita sprijinului oferit de emiratul mai bogat Abu Dhabi, insa pozitia sa financiara va fi slabita semnificativ la iesirea din criza.


Dubai, in incapacitate de plata a datoriilor