"Guvernul si primul ministru constientizeaza necesitatea unor masuri in ceea ce priveste aprecierea yenului si consecintele acestei aprecieri asupra pietelor. Masurile se vor ridica la cel putin 2.700 miliarde yeni (20,7 miliarde euro)", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Hirofumi Hirano, potrivit NewsIn.

Acesta este primul plan de relansare hotarat de premierul de centru-dreapta Yukio Hatoyama de la numirea in functie, in septembrie. Planul va fi aplicat in anul bugetar in curs, ce se va incheia la 31 martie 2010.

Este vorba de al doilea plan de relansare din acest an financiar, dupa un plan de 15.000 miliarde yeni (115 miliarde euro) lansat de predecesorul lui Hatoyama, conservatorul Taro Aso, si adoptat de parlament la sfarsitul lunii mai.

Totusi, noul guvern a inghetat circa 2.900 miliarde yeni (22,2 miliarde euro) din primul plan de relansare. Guvernul condus de Hatoyama reproseaza conservatorilor ca au irosit fonduri publice in cheltuieli administrative si de infrastructura inutile.

Vicepremierul Naoto Kan a asigurat, totusi, ca noul plan de relansare va depasi valoarea sumelor inghetate in primul buget suplimentar. Acesta a indicat ca noile fondurile vor fi consacrate in special sustinerii pietei muncii si protectiei mediului.

Cresterea economica a revenit in Japonia in al doilea trimestru din 2009, dupa un an de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945.