"Ar putea fi o ocazie de investitii pentru China, care si-ar folosi o parte din rezerve pentru a cumpara petrol si aur", a declarat seful consiliului de supraveghere al companiei care gestioneaza activele de stat Sasac, Ji Xiaonan, citat de cotidianul Economic Information.

Emiratul Dubai a surprins piata saptamana trecuta cand a solicitat un moratoriu de sase luni asupra datoriei conglomeratului Dubai World, estimata la 59 miliarde dolari. Anuntul a determinat caderea pietelor internationale, ingrijorate de o posibila situatie de insolventa a Dubaiului, a carui datorie publica este de 80 miliarde dolari, precum si ieftinirea titeiului si a aurului, scrie NewsIn.

China, care detinea 2.272,6 miliarde dolari in rezerve valutare la finalul lunii septembrie, a facut in ultimele luni investitii in materii prime indispensabile dezvoltarii economiei sale. Companiile chineze, in speciale firmele publice mari de sub egita Sasac, au ocazia sa investeasca in strainatate, mai ales in mine si energie.

Potrivit datelor ministerului chinez al comertului, investitiile chineze in strainatate, in sectoare nonfinanciare (mine, industria de prelucrare) au ajuns la 20,5 miliarde dolari in trimestrul al treilea, in crestere cu 190,4% fata de acelasi trimestru din 2008.