„O actiune, un vot“ este idealul pe care Charlie McCreevy, comisarul european pentru piata interna, l-a propus in urma cu o saptamana pentru reforma modului in care sunt conduse marile corporatii europene.

Constient ca dezgroapa securea razboiului cu lobby-ul gigantilor comerciali si industriali din tarile Uniunii, oficialul de la Bruxelles a evitat sa ofere date concrete legate de momentul in care va porni acest razboi. Dar, intr-un interviu acordat „Financial Times“, el si-a luat inima in dinti si a promis o recomandare oficiala a Comisiei Europene pe aceasta tema, recomandare fara valoare de lege, care ar urma sa fie discutata la urmatoarea reuniune a ministrilor de finante din UE, programata in noiembrie.
Este vorba despre ultima initiativa a executivului comunitar in probleme legate de drepturile actionarilor, care se face auzita la peste zece ani de cand acest for a incercat, prima data, sa ia pozitie impotriva discriminarilor la care sunt supusi actionarii minoritari sau majoritari din multe companii ale Uniunii. Singurul rezultat notabil inregistrat pana acum in aceasta privinta a fost o directiva privind achizitiile corporatiste, document pe care liderii UE s-au luptat cativa ani sa-l implementeze, dar care si-a pierdut mult din forta in momentul intrarii in vigoare.

Opozitie redutabila

O politica de tipul „o actiune, un vot“ ar contraveni intereselor multor actionari din tari precum Germania, Olanda sau Suedia, unde legea natio-nala permite mai multe tipuri de voturi la nivelul actionariatului - fie un vot per actiune, fie mai multe voturi preferentiale per actiune. Aceasta legislatie permite actionarilor locali, fie ei chiar minoritari, sa previna controlul unui investitor strain asupra unei companii, fenomen considerat de multi experti in domeniu drept anticoncurential.

In momentul de fata, peste o treime dintre cele mai puternice companii europene inregistreaza acte de discriminare impotriva unuia sau mai multor actionari. Potrivit „Financial Times“, situatia cea mai grava este in Olanda, unde doar o septime din marile companii ale tarii se supun principiului „o actiune, un vot“, in timp ce in Suedia el este incalcat de trei din patru companii.

La nivel comunitar, este de asteptat ca recomandarea CE sa fie criticata vehement de giganti precum Volvo, British Petroleum, Total, British Airways, Volkswagen, Ericsson sau Carrefour - toate aceste companii inregistrand discriminari in randul actionarilor, in special impotriva celor straini.

Anul protectionismului

Dezbaterea publica lansata de comisarul McCreevy survine intr-un moment critic pentru gigantii industriali, financiari si comerciali europeni, dupa o serie de scandaluri sau conflicte declansate de planurile unor companii de a se extinde pe anumite piete.

In vara acestui an, Danone si guvernul de la Paris au reactionat vehement in urma zvonurilor ca PepsiCo ar fi fost interesata sa preia controlul asupra companiei franceze. De atunci, banca italiana Antonveneta a fost subiectul unui scandal de proportii, ce a atins cele mai inalte foruri politice ale tarii, in momentul in care diverse organisme, inclusiv banca nationala a tarii, au incercat sa previna achizitia respectivului grup financiar de catre olandezii de la ABN AMRO. La acestea se adauga alte povesti precum recentul acord prin care Porsche preia o parte din actiunile Volkswagen sau tentativele grupurilor de investitii Carlyle si KKR de a intra pe piata germana.