Astfel, institutia a anuntat ca va acorda imprumuturi cu dobanda preferentiala de 0,1% bancilor, garantate cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative. Banca centrala a Japoniei se asteapta ca bancile, datorita noilor lichiditati, sa inceapa sa dea credite companiilor nipone.

"Ne-am gandit ca este mijlocul cel mai eficient de sustinere a redresarii economice", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta masura neconventionala va fi valabila trei luni, a precizat Banca Japoniei, care, in plus, a mentinut dobanda cheie la 0,1%.

Economia Japoniei a revenit pe crestere din al doilea trimestru al acestui an, dupa 12 luni de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945. Totusi, tara a intrat in deflatie, o spirala a scaderii preturilor care antreneaza firmele intr-o cursa pentru cele mai mici costuri, franeaza investitiile si blocheaza cresterea salariilor.

Redresarea economiei nipone este amenintata, totodata, de aprecierea yenului fata de alte valute, in special dolarul, in fata caruia moneda japoneza a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, respectiv de 86,85 yeni pentru un dolar. Aprecierea yenului submineaza competitivitatea industriilor exportatoare nipone, marind preturile produselor fabricate in arhipelag.

Luni, guvernul japonez a anuntat un plan de 2.700 miliarde yeni (aproape 20 miliarde euro), pentru sustinerea economiei, prin relansarea cererii interne.