Astfel, in frunte cu guvernatorul Glenn Stevens, boardul a decis majorarea dobanzii de referinta overnight cu un sfert de punct procentual, asa cum anticipau 19 din cei 20 de economisti chestionati de Bloomberg News. Urmatoarea intalnire a consiliului bancii centrale din Australia este in februarie, informeaza NewsIn.

Moneda australiana s-a depreciat dupa ce Stevens a sugerat ca ar urma o mentinere a dobanzii, spunand ca ajustarile facute de board costurilor de imprumut sunt suficiente pentru a mentine inflatia in intervalul tintit, intre 2 si 3%.

Totodata, oficialii australieni considera ca revigorarea increderii consumatorilor, preturile mai mari ale caselor si cererea mare de materii prime din partea Chinei vor alimenta un nou ciclu de crestere economica in urmatorii ani.

Bloomberg noteaza ca este prima data cand banca australiana majoreaza dobanda in trei intalniri consecutive, de la nivelul de 3%, care a fost cel mai scazut din ultimii 50 de ani.

Spre deosebire de Australia, SUA, Marea Britanie si Europa au mentinut dobanzile la niveluri minime istorice in acest an.