"Suntem de acord asupra faptului ca euro este supraevaluat si ca sunt necesare o serie de ajustari", a spus Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de Finante din zona euro.

Moneda europeana s-a apreciat la un nivel de peste 1,51 dolari, ceea ce afecteaza exporturile tarilor europene si, posibil, sansele de revenire economica dupa grava recesiune pe care au traversat-o, scrie NewsIn.

Marti seara, euro era tranzactionat cu 1,5110 dolari, fata de 1,5005 dolari la inchiderea sedintei de luni.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a criticat indirect atitudinea autoritatilor americane, care au permis deprecierea dolarului fata de euro.

"Sunt un prieten al americanilor, insa nu mai putem continua in acest mod, dupa ce euro s-a apreciat cu 50% fata de dolar. Cum vreti sa vindem avioane in Statele Unite in aceasta situatie?", a spus Sarkozy.

Slabiciunea yuanului, sustinuta de autoritatile chineze, ii nelinisteste, de asemenea, din ce in ce mai mult pe europeni.

Oficialii europeni prezenti saptamana trecuta la Nanjing au admis ca au esuat in incercarea de a schimba politicile Chinei, care au oprit aprecierea yuanului fata de dolar in iulie 2008.

Oficialii chinezi au explicat ca este greu sa convinga publicul de beneficiile unei aprecieri imediate, a explicat Junker.

Liderii europeni cer Chinei sa slabeasca controlul asupra yuanului, ce protejeaza exportatorii chinezi de deprecierea dolarului si expune zona euro la efectele negative ale cursului.