"Sefii bancilor multilaterale de dezvoltare si FMI sunt pregatite sa puna resursele umane si financiare in serviciul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice (UNFCCC) si sectoarelor private pentru a rezolva problemele impuse de schimbarile climatice. Abordarea acestora este urgenta pentru a evita schimbari periculoase ale climei si a diminua riscul de neindeplinire a tintelor de dezvoltare ale mileniului (MDG). O intelegere echitabila si ambitioasa la Copenhaga ofera perspectiva unei dezvoltari sustenabile in toate tarile si regiunile", se arata in declaratia comuna, potrivit NewsIn.

Astfel, sefii Bancii Africane de Dezvoltare, Bancii Asiatice de Dezvoltare, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bancii Europene de Investitii (BEI), Bancii Inter-Americane pentru Dezvoltare, Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar Internationale (FMI) s-au angajat sa acorde asistenta tehnica si fonduri pentru realizarea obiectivelor de mediu.

Acestia au mai spus ca vor ajuta tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze schimbarilor climatice si sa-si dezvolte o tehnologie ecologica potrivita nevoilor fiecareia.

"Impactul schimbarilor climatice in Africa este deja evident. Acesta adauga o noua povara provocarilor existente privind saracia, accesul neadecvat la energie, apa si infrastructura de baza. E nevoie urgenta de resurse suplimentare pentru a ajuta Africa sa se adapteze, pentru a proteja lacurile si padurile sale si a mentine cresterea economica", a declarat presedintele Bancii Africane de Dezvoltare, Donald Kaberuka.
La randul sau, presedintele BERD, Thomas Mirow, a precizat ca banca va continua eforturile de finantare pentru a sprijini sectorul privat sa investeasca, astfel incat sa castige batalia impotriva risipirii energiei si a emisiilor de gaze cu efect de sera, care reprezinta o prioritate mai ales pentru Europa de Est.

Presedintele grupului Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick, a subliniat ca nicio tara nu este imuna la incalzirea globala si nici nu poate de una singura sa rezolve toate problemele create de schimbarile climatice.

"E nevoie de resurse financiare substantiale pentru adaptare si atenuarea consecintelor schimbarilor climatice, precum si de cercetari ample pentru a explora idei indraznete in domeniu. Este crucial ca tarile sa coordoneze nevoile de dezvoltare cu actiunile in privinta climei", a adaugat Zoellick, in timp ce directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a spus ca actuala criza globala nu trebuie sa distraga de la rezolvarea problemelor importante legate de schimbarile climatice.

Summitul de la Copenhaga are ca scop realizarea unui acord global de combatere a incalzirii globale, care sa fie pus in practica din 2012, dupa incheierea protocolului de la Kyoto

.