Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si promovarea tehnologiilor ecologice si eficiente energetic se vor numara printre punctele de discutie de pe agenda SUA la conferinta de la Copenhaga, unde se asteapta la incheierea unui acord global, a spus un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti.
"Suntem optimisti. Presedintele Obama sustine cu acord global de reducere a emisiilor, precum si promovarea tehnologiilor curate", a declarat consilierul economic din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, Blair L. LaBarge, care a explicat ca "nu poti avea solutii globale daca lasi diferite tari in afara acordului".

El a adaugat ca e necesar si un acord global cu tinte specifice de reducere a emisiilor pentru fiecare tara in parte si cu finantarea care sa fie acordata tarilor in curs de dezvoltare, dar "SUA considera ca ar fi mai importanta stabilirea unor politici directoare la nivel mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru un control mai mare al emisiilor, pentru promovarea cercetarii in tehnologii curate si transferul de astfel de tehnologie catre tarile in curs de dezvoltare", potrivit NewsIn.

Oficialul american a motivat decizia SUA de a reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 17% pana in 2020 fata de nivelul din 2005 prin faptul ca "tintele sunt mai importante decat anul de referinta", adaugand ca anul 1990 a fost luat ca an de baza pentru diminuarea emisiilor de tarile care au semnat protocolul de la Kyoto. "Si China si India si-au propus tinte pentru 2020, luand ca referinta tot 2005", a mai spus LaBarge.

Contributia americana pentru tarile in curs de dezvoltare va fi "substantiala", dar SUA nu a avansat nicio suma concreta, deoarece asteapta sa vada daca decizia la nivel global va fi de acordare directa a banilor de catre o tara dezvoltata catre una in curs de dezvoltare sau daca va fi creat un organism care sa administreze banii, pentru ca "exista tari in curs de dezvoltare care daca ar primi doua miliarde (dolari sau euro) nu ar sti cum sa-i foloseasca".

SUA si-ar putea diminua dependenta de importul de petrol prin utilizarea la scara mai mare a gazelor naturale, "care sunt mai putin poluante", si prin folosirea energiilor regenerabile, a mai spus oficialul american. LaBarge a mai sustinut ca una dintre masurile pe care guvernele le pot lua pentru a stimula populatia sa se implice in reducerea emisiilor o constituie diminuarea impozitului.

Statele Unite s-au angajat sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu circa 17% pana in 2020, cu 30% pana in 2025, cu 42% pana in 2030, respectiv cu aproximativ 80% pana in 2050. China a anuntat pentru prima data un obiectiv pentru 2020 de reducere a emisiilor pe unitate de PIB cu 40%-45% fata de 2005.

De asemenea, ministrul indian al Mediului, Jairam Ramesh, a anuntat ca India si-a propus reducerea cu 20%-25% a emisiilor de CO2 pana in 2020 raportat la nivelul din 2005, daca va beneficia de sprijin international.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri