Secretarul de stat al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat ca niciuna dintre bancile de pe Wall Street nu ar fi supravietuit crizei fara ajutor din partea statului, iar in acest an institutiile financiare ar trebui sa acorde bonusuri mai cumpatat, relateaza Boomberg.
"Este foarte important sa schimbam modul de recompensare a directorilor in acest an", a declarat Geithner intr-un interviu pentru Bloomberg Television. "Trebuie sa punem capat acelei perioade a bonusurilor iresponsabil de mari", a mai spus Geithner.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a explicat ca modul de acordare a bonusurilor catre bancherii care si-au asumat riscuri excesive a alimentat cea mai profunda criza financiara de la Marea Depresie. Administratia a numit special o persoana care sa aprobe acordarea de bonusuri si pachete salariale in cazul firmelor care au primit cele mai mari ajutoare de la stat, anunta NewsIn.

Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase platesc bonusuri record in acest an, estimeaza analistii. Recordul in ce priveste bonusurile acordate a fost stabilit de Goldman in 2007, cand a platit angajatilor 20,2 miliarde dolari, in care au intrat si cele 68,5 milioane dolari acordate presedintelui-director executiv al bancii, Lloyd Blankfein.

Blankfein a declarat, in aceasta saptamana, intr-un articol publicat pe internet de revista Vanity Fair, ca a crezut ca Goldman Sachs ar fi putut supravietui turbulentelor financiare fara sprijinul guvernului. La randul sau, presedintele bancii Goldman, Gary Cohn, a declarat: "Nu cred ca ne-am fi prabusit" pentru ca "aveam bani".

Geithner, in varsta de 48 de ani, a precizat ca intregul sistem financiar a fost in pericol la apogeul crizei, inclusiv marile institutii financiare de pe Wall Street.
"Niciuna dintre institutiile financiare nu ar fi supravietuit" daca guvernul ar fi stat deoparte, lasand criza sa isi urmeze cursul, a spus el, adaugand ca "intregul sistem financiar american, precum si toate firmele mari din tara, chiar si bancile mici, riscau sa se prabuseasca".

Goldman Sachs, a cincea banca din SUA dupa active, a acceptat anul trecut 10 miliarde dolari de la Trezorerie si alte forme de sprijin guvernamental. Banca a returnat deja banii, pentru care a platit si dobanda, asemeni institutiilor Bank of America Corp., JPMorgan Chase si Morgan Stanley.

Geithner a mai spus ca cea mai mare parte a banilor injectati in banci prin programul TARP vor fi rambursati. "Estimam ca vom incasa 175 miliarde dolari pana la sfarsitul anului viitor, reprezentand rambursari de la banci", a precizat el.
Purtatorul de cuvant al lui Goldman Lucas van Praag a spus ca banca a recunoscut ca ar fi esuat daca sistemul financiar s-ar fi prabusit.

"In cazul in care sistemul financiar s-ar fi prabusit, ne-am fi prabusit si noi. Credem ca actiunile guvernului au reusit sa evite o problema majora a sistemului", a declarat purtatorul de cuvant.

El a adaugat ca Goldman a actionat pe cont propriu ca sa fac rost de capital in timpul turbulentelor. "Am avut bani si fonduri care ar fi permis bancii sa supravietuiasca o vreme destul de indelungata", a spus el.

Geithner a mai spus insa ca inclusiv institutiile care au rambursat banii guvernului ar trebui sa fie cumpatate in ce priveste plata bonusurilor, argumentand ca practicile de compensare de pe Wall Street au incurajat asumarea de riscuri excesive.

"Vrem sa vedem constrangeri importante in modul de remunerare a directorilor", a mai spus secretarul Trezoreriei.

El a adaugat ca vrea sa se acorde bonusuri in functie de performantele pe termen lung, in detrimentul castigurilor pe termen scurt. In cazul in care aceste castiguri se dovedesc a fi nejustificate, bonusurile vor fi recuperate, a adaugat el.

"Problema de baza cu care ne confruntam in cadrul sistemului este ca directorii au fost platiti pentru asumarea unor riscuri imprudente", a spus Geithner.

Federal Reserve a anuntat ca urmeaza sa verifice cele mai mari 28 de banci pentru a se asigura ca bonusurile nu creeaza stimulente pentru investitii extrem de riscante. De asemenea, a dat instructiuni cu privire la modul in care pot fi acordate remunerari in functie de modul de gestionare a riscurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri