Autoritatile din China au decis sa mentina anul viitor politica monetara relaxata si sa aiba o politica bugetara "activa", ca sa accelereze transformarea modelului de dezvoltare chinezesc, in conditiile pastrarii unei cresteri economice stabile, a relatat agentia China Noua, citata de AFP.
Astfel, sefii partidului si guvernului, convocati in reuniunea anuala traditionala cu usile inchise, au convenit ca e necesara "transformarea modelului economic chinezesc, mentinand, in acelasi timp, o crestere economica stabila si relativ rapida".

La reuniunea prezidata de seful de stat si de partid comunist, Hu Jintao, accentul a fost pus pe "mentinerea stabilitatii si continuitatii politicilor macroeconomice, a unei politici monetare moderat relaxate si a unei politici fiscale active", a mai aratat agentia oficiala chineza.

Autoritatile au subliniat in ultima perioada ca revenirea este inca fragila si ca masurile de redresare vor continua, anunta NewsIn.

Criza mondiala a determinat scaderea cererii externe pentru produsele fabricate in China, in conditiile in care exporturile sunt o componenta esentiala a economiei chineze. Guvernul a compensat aceasta scadere cu un plan anticriza, care a dus la cresterea investitiilor in capitaluri fixe. De asemenea, autoritatile au luat masuri fiscale in favoarea mai multor sectoare economice, precum cel auto, santierele navale si siderugia.

Economistii se tem ca nu cumva tocmai investitiile sa amplifice problemele de supraproductie si "bulele" din aceasta tara, ce ar putea deveni pe termen lung o amenintare pentru economia chineza, cu repercusiuni pe plan international.

Pentru a-si finanta planul de redresare de aproape 400 miliarde euro si cu durata de doi ani, China a relaxat controlul creditelor, stimuland bancile sa imprumute masiv. Acest fapt a creat ingrijorari legate de aparitia unor bule imobiliare sau bursiere ori de crestere a creantelor cu probleme ale institutiilor financiare.

Beijingul incearca de mai multi ani sa isi reechilibreze modelul de crestere, astfel incat sa se adreseze mai degraba cererii interne, dar aceasta nu reprezinta deocamdata decat 37% din produsul intern brut (PIB), fata de 55%-57% in India, Germania, Japonia sau Coreea de Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri