Statele Unite si Marea Britanie au ratinguri "reziliente", potrivit terminologiei Moody’s, in timp ce Germania, Franta si Canada au ratinguri "rezistente", au anuntat marti analistii condusi de Pierre Cailleteau, in cadrul unui raport. Niciuna dintre tarile cu calificativ maxim nu este clasata ca "vulnerabila" si nu are o situatie a finantelor publice care sa "treaca de limitele categoriei AAA", potrivit NewsIn.

In urma publicarii raportului, dolarul s-a depreciat de la 89,51 la 88,97 yeni, in timp ce fata de moneda europeana s-a mentinut la 1,4819 dolari/euro. Lira sterlina s-a depreciat in fata principalelor monede. In fata dolarului, lira a scazut la 1,6353, de la 1,6446 dolari. In fata monedei europene, lira s-a depreciat la 90,62 pence/euro, de la 90,16 pence.

Datoria publica a Statelor Unite va creste in 2010 la 97,5% din produsul intern brut (PIB), de la 87,4% anul acesta, potrivit prognozelor publicate in iunie de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Datoria publica a Marii Britanii va avansa la 89,3% din PIB in 2010, de la 75,3% in acest an, potrivit OCDE.

Toate tarile cu calificative AAA sunt afectate de criza financiara mondiala, diferentele constand in puterea impactului si in capacitatea de reactie, potrivit Moody’s. Ţarile "rezistente", care includ si Noua Zeelanda si Elvetia, au pornit de pe o pozitie mai puternica si nu vor inregistra o crestere a datoriilor peste niveluri considerate normale pentru categoria AAA, a precizat Moody’s.

"Fundamentele din Marea Britanie sunt slabe si nu sustin ratingurile. Marea Britanie isi va pastra ratingul AAA numai in cazul in care vor fi aplicate masuri fiscale foarte drastice", a declarat Mark Schofield, analist in cadrul Citigroup.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a declarat luni ca prefera sa fie criticat pentru ca a retras stimulii economici prea tarziu decat prea devreme, semnaland ca va amana masurile de reducere a deficitului bugetar.

Cu toate acestea, Moody’s a anuntat pe 9 septembrie ca tarile cu calificative AAA nu vor fi retrogradate in viitorul apropiat, chiar daca au fost grav afectate de criza mondiala.

Germania si Franta, alte tari cu ratinguri AAA care au fost afectate de criza mai puternic decat estimau analistii Moody’s, raman "rezistente", mai precizeaza raportul agentiei de rating.