Agentia de evaluare financiara Moody’s a anuntat ca ratingurile AAA detinute de Statele Unite si de Marea Britanie "testeaza limitele calificativului AAA", pentru ca finantele publice se deterioreaza in urma crizei financiare mondiale, relateaza Bloomberg.
Statele Unite si Marea Britanie au ratinguri "reziliente", potrivit terminologiei Moody’s, in timp ce Germania, Franta si Canada au ratinguri "rezistente", au anuntat marti analistii condusi de Pierre Cailleteau, in cadrul unui raport. Niciuna dintre tarile cu calificativ maxim nu este clasata ca "vulnerabila" si nu are o situatie a finantelor publice care sa "treaca de limitele categoriei AAA", potrivit NewsIn.

In urma publicarii raportului, dolarul s-a depreciat de la 89,51 la 88,97 yeni, in timp ce fata de moneda europeana s-a mentinut la 1,4819 dolari/euro. Lira sterlina s-a depreciat in fata principalelor monede. In fata dolarului, lira a scazut la 1,6353, de la 1,6446 dolari. In fata monedei europene, lira s-a depreciat la 90,62 pence/euro, de la 90,16 pence.

Datoria publica a Statelor Unite va creste in 2010 la 97,5% din produsul intern brut (PIB), de la 87,4% anul acesta, potrivit prognozelor publicate in iunie de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Datoria publica a Marii Britanii va avansa la 89,3% din PIB in 2010, de la 75,3% in acest an, potrivit OCDE.

Toate tarile cu calificative AAA sunt afectate de criza financiara mondiala, diferentele constand in puterea impactului si in capacitatea de reactie, potrivit Moody’s. Ţarile "rezistente", care includ si Noua Zeelanda si Elvetia, au pornit de pe o pozitie mai puternica si nu vor inregistra o crestere a datoriilor peste niveluri considerate normale pentru categoria AAA, a precizat Moody’s.

"Fundamentele din Marea Britanie sunt slabe si nu sustin ratingurile. Marea Britanie isi va pastra ratingul AAA numai in cazul in care vor fi aplicate masuri fiscale foarte drastice", a declarat Mark Schofield, analist in cadrul Citigroup.

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a declarat luni ca prefera sa fie criticat pentru ca a retras stimulii economici prea tarziu decat prea devreme, semnaland ca va amana masurile de reducere a deficitului bugetar.

Cu toate acestea, Moody’s a anuntat pe 9 septembrie ca tarile cu calificative AAA nu vor fi retrogradate in viitorul apropiat, chiar daca au fost grav afectate de criza mondiala.

Germania si Franta, alte tari cu ratinguri AAA care au fost afectate de criza mai puternic decat estimau analistii Moody’s, raman "rezistente", mai precizeaza raportul agentiei de rating.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri