“Caderea inregistrata se explica prin declinul de 60% al valorii tranzactiilor cross-border realizate de firmele membre OECD, de la 1000 de miliarde de dolari in 2008, la 454 miliarde in 2009”, se arata intr-un raport publicat de OECD.

Colapsul investitiilor de tip cross-border reflecta pagubele enorme provocate de increderea in mediul de business cauzata de caderea gigantului Lehman Brothers, arata raportul OECD, bazat pe tranzactiile incheiate pana la data de 26 noiembrie.

Totodata, scaderea pietei de investitii internationale reflecta accesul mai restrictiv la finantare, in conditiile in care activitatile de M&A sunt partial sustinute de resursele proprii ale firmelor.

“Oricum, scaderea pietei de M&A mai are o explicatie: erodarea activitatii de fuziuni si achizitii din tarile emergente, precum Brazilia, India, China, Indonezia si Africa de Sud, care a inregistrat o comprimare de 62%, pana la 46 miliarde de dolari in 2009”, spune OECD.
Piata fuziunilor si achizitiilor (M&A) din Romania se ridica la circa 1,2 miliarde euro dupa primele opt luni ale acestui an si ar putea ajunge la 2 miliarde euro la finele lui 2009, nivel de peste trei ori mai mic decat cel din 2008, a spus recent Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania.