Uniunea Europeana (UE) va insista ca summitul de la Copenhaga sa se concretizeze cu un acord cu valoare juridica obligatorie, care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013, a anuntat Ministerul Mediului.
"Andreas Carlgren, ministrul Mediului din Suedia, tara care detine Presedintia Uniunii Europene, a declarat, la Conferinta Mondiala a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (COP15), ca Uniunea Europeana va insista ca momentul Copenhaga sa devina o piatra de temelie in efortul de prevenire a schimbarilor climatice. Ca lider al ministrilor mediului din tarile membre ale Uniunii Europene, Carlgren a precizat ca liderii de stat si de guvern din Uniune au convenit ca summit-ul de la Copenhaga ar trebui sa conduca la un acord cu valoare juridica obligatorie, care sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, un acord construit pe baza Protocolului de la Kyoto si incorporand toate elementele esentiale ale acestuia", se arata in comunicatul transmis de minister.

Acordul de la Copenhaga ar trebui sa prevada reduceri ale emisiilor suficiente pentru a atinge obiectivul global de limitare a cresterii temperaturii globale la mai putin de 2 grade Celsius, tarile industrializate urmand sa se oblige sa reduca emisiile la nivelul tuturor ramurilor economice care sunt generatoare de astfel de emisii. De asemenea, cele mai avansate tari in curs de dezvoltare ar urma sa-si asume masuri de reducere a emisiilor proprii de gaze cu efect de sera (GES), potrivit NewsIn.

In plus, tarile industrializate ar trebui sa se angajeze sa promoveze suport financiar imediat (2010 - 2012) pentru masurile destinate prevenirii schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare. Prin acord ar trebui sa fie creat un sistem pentru asigurarea de suport pe termen lung pentru reducerea emisiilor de GES in tarile in curs de dezvoltare, suport acoperind activitatile privind adaptarea, cooperarea tehnologica si transferul de tehnologii.

Acordul ar mai urma sa contina un mecanism de revizuire, astfel incat masurile necesare sa poata fi ajustate potrivit noilor evidente stiintifice ce urmeaza sa apara.

Carlgren a mai spus ca UE si-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in tarile UE cu 80-95% pana in anul 2050, comparativ cu 1990. Totodata, indiferent de actiunile celorlalte tari, UE isi va reduce emisiile cu 20% pana in 2020, dar intentioneaza sa creasca obiectivul propriu privind pragul de diminuare a emisiilor la 30%, daca si celelalte parti si-ar lua angajamente similare.

Emisiile din transportul international trebuie reduse cu 10% pentru transportul aerian, si cu 20% pentru transportul maritim. Devastarea padurilor tropicale trebuie injumatatita pana in 2020 si stopata pina in anul 2030, iar Conferinta de la Copenhaga trebuie sa ia decizii in acest sens, dar si pentru sustinerea reimpaduririlor, singura cale de reducere a emisiilor in acest sector.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri