Agentia de rating Fitch a coborat ratingul Greciei cu o treapta, de la ‘A-’ la ‘BBB+’, la o zi dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Actiunile si titlurile de stat din Grecia s-au depreciat masiv, dupa anuntul Fitch, in contextul in care celelalte mari agentii de evaluare financiara ar putea lua masuri similare.

BCE accepta in prezent ca garantie obligatiuni cotate BBB-, dupa ce a relaxat regulile, in incercarea de a face fata crizei financiare. La finalul lui 2010, institutia urmeaza sa revina la vechile reguli, ce prevad ca ratingul minim al obligatiunilor sa fie ‘A-‘.

"Bancile din Grecia pot sa ofere, in prezent, drept garantii la BCE obligatiuni emise de guvern", a declarat Ben May, economist in cadrul Capital Economics Ltd. "Aceasta nu va mai fi o optiune de la sfarsitul anului viitor, daca celelalte agentii de rating urmeaza exemplul Fitch".

Standard & Poor’s a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ratingul ar putea fi coborat in urmatoarele doua luni. Moody’s Investors Service a redus perspectiva asupra ratingului ‘A1’ la ‘negativa’ pe 29 octombrie, potrivit NewsIn.

Guvernul si-a majorat estimarile cu privire la deficitul bugetar din acest an la 12,7% din produsul intern brut (PIB), de peste trei ori mai mare decat prevedeau estimarile initiale si de peste patru ori mai mare decat limita de 3% prevazuta de Pactul European de Stabilitate.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat miercuri ca Grecia nu se confrunta cu "absolut"s niciun risc de intrare in incapacitate de plata.

"Luam masuri pentru a asigura populatia si bancile ca ne intreptam in directia cea buna", a declarat Papaconstantinou pentru Bloomberg.

El a adaugat ca nu exista riscuri pentru sistemul bancar din Grecia, in contextul in care bancile au fundamente solide. Ministrul a mai spus ca Grecia nu va apela la ajutoare din partea Uniunii Europene.

Cu toate acestea, miercuri, comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat ca UE este gata sa ajute Grecia sa faca fata adancirii deficitului bugetar.

Comisia Europeana "este gata sa asiste guvernul grec in aplicarea programelor de consolidare si reforma", a spus Almunia, fara sa precizeze sub ce forma ar putea fi acordat ajutorul.