"Propunem un acord global pe termen lung care sa cuprinda atat responsabilitatile sistemului bancar, cat si riscurile pe care le reprezinta pentru economie in ansamblu. Au fost inaintate cateva propuneri care necesita a fi examinate. Este vorba de hotarari privind fondurile, primele de asigurari, impozitele pe tranzactiile financiare si taxele asupra bonusurilor", se arata in articolul comun semnat de cei doi, informeaza NewsIn.

Brown si Sarkozy considera ca taxarea bonusurilor pentru bancheri ar trebui sa fie o prioritate, "in conditiile in care bonusurile din 2009 au crescut, in parte, datorita ajutoarelor de stat pentru sistemul bancar".

Ei considera ca este nevoie urgenta de un acord intre banci si societate, de aceea militeaza pentru "un acord care sa recunoasca riscurile pe care contribuabilii le intampina in cazul in care sistemul bancar se prabuseste si care sa recunoasca lipsa de echilibru intre riscurile si recompensele din sistemul bancar".

Acordul ar urma sa asigure ca beneficiile din perioade economice bune nu se duc doar catre bancheri, ci si catre clientii bancilor si sa ofere incredere ca sistemul financiar promoveaza cresterea economica, mai scrie in articolul din WSJ.

Brown si Sarkozy sustin ca intelegerea globala trebuie sa aiba in vedere ca institutiile financiare nu pot folosi paradisurile fiscale pentru a scapa de impozitele pe care le datoreaza cetatenilor tarilor in care opereaza.

Premierul britanic si presedintele Frantei evidentiaza rolul jucat de Europa in restructurarea sistemului bancar, in crearea unui nou forum de cooperare economica format din liderii G20, precum si in planurile de stimulare care au prevenit intrarea intr-o recesiune profunda.

"Trebuie sa luam din nou initiativa, pentru realizarea unui nou consens la nivel international. (...) Criza ne-a facut sa intelegem ca economia nu mai poate fi doar nationala, ci mondiala, asadar normele din sectorul financiar trebuie sa fie la randul lor internationale", au mai precizat Brown si Sarkozy.

Ei au propus, in finalul articolului, un nou proces de analiza si definire a strategiei macroeconomice, pornind de la raportul Fondului Monetar International (FMI) despre contributiile la nivel mondial si cu organizarea unei dezbateri la nivelul G20, prezidata in 2010 de Coreea de Sud, pentru corectarea si evitarea cresterii dezechilibrelor mondiale.