GE livreaza turbine de 1,4 mld. dolari pentru cel mai mare parc eolian din SUA

GE a castigat un contract in valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru a echipa cu turbine parcul eolian din Oregon, care are o capacitate totala de 845 de megawati.
„Acest proiect marcheaza angajamentul nostru privind valorificarea puterii vantului astfel incat sa facem fata necesarului de energie actual si viitor, reducand in acelasi timp emisiile de gaze cu efect de sera. Proiectul Shepherds Flat (numele parcului eolian din Oregon - n. red.) va aduce mai multa energie regenerabila in mixul de energie de pe coasta de vest si va permite regiunii sa raspunda cererii de energie curata,” a declarat Les Gelber, partener in cadrul producatorului independent de energie Caithness Energy.

Acoperind o suprafata de 50 de kilometri patrati in regiunea de nord-centru a statului Oregon, proiectul Shepherds Flat reprezinta debutul in SUA si in acelasi timp cea mai mare comanda individuala la nivel global de turbine eoliene GE 2,5 xl. In total, in perioada 2011 - 2012 se vor instala 338 turbine.

Conform estimarilor Caithness Energy, proiectul, in valoare de doua miliarde de dolari, va aduce pentru Oregon beneficii economice directe in valoare 16 milioane de dolari anual si va crea 400 de noi locuri de munca pe durata fazei de constructie si 35 in perioada de functionare. Faza de constructie va fi de mare amploare, iar acest lucru se va datora nu doar numarului mare de turbine, ci si faptului ca se vor realiza 137 kilometri de strada si 145 kilometri de linie de conectare la retea. Faza de constructie va incepe in 2010 si se va finaliza in 2012.

„Este o investitie inteligenta intr-un proiect energetic bine structurat, bazat pe un contract cu un dezvoltator cu experienta care foloseste cea mai buna tehnologie din tara,” a declarat Alex Urquhart, presedinte si director executiv al GE Energy Financial Services, compania ce detine peste 40 de parcuri eoliene cu o capacitate totala de sase gigawati energie electrica.

Compania are proiecte de acest gen si in Romania. GE Energy a semnat in septembrie un contract de livrare a pana la 101 turbine eoliene GE 2,5xl de putere nominala 2,5 MW fiecare, catre CEZ Romania pentru Cogealac, cea de-a doua faza a proiectului eolian de la Fantanele (Dobrogea). Dupa incheierea celor doua faze, acestea vor forma cel mai mare parc eolian onshore (pe uscat) din Europa.

GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru producerea si livrarea energiei din lume, inregistrand venituri totale de 29,3 miliarde de dolari in 2008. Cu sediul in Atlanta, Georgia, GE Energy opereaza in toate zonele industriei energetice, incluzand carbune, petrol, gaze naturale si energie nucleara, dar si resurse regenerabile precum apa, vantul, soarele si biogazul, alaturi de alti combustibili alternativi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri