Acordul prevede ca grupul american, unul dintre cele mai lovite de criza, va emite actiuni ordinare de 17 miliarde dolari si va strange inca 3,5 miliarde dolari prin "tangible equity units", titluri ce pot fi convertite in actiuni in cazul in care rata solvabilitatii scade prea mult, potrivit agentiei NewsIn.

Aceste sume vor permite rambursarea a unei prime transe de 20 miliarde dolari primite de la stat ian cadrul dispozitivului TARP (Troubled Asset Relief Program). De asemenea, acordul va permite grupului sa scape de masurile de limitare a bonusurilor impuse de stat bancilor ce au apelat la fonduri publice.

La randul sau, statul federal american va vinde intr-o prima faza actiuni ale Citigroup in valoare de 5 miliarde dolari, pentru ca apoi sa-si reduca la zero participatia in cadrul grupului intr-o perioada de sase pana la 12 luni.

Trezoreria SUA a precizat, intr-un comunicat, ca este satisfacuta de acest acord, dar a estimat ca masi raman multe de facut pentru imbunatatirea accesului la imprumuturi si pentru crearea de locuri de munca.

Citigroup a primit in total 45 miliarde dolari de la stat prin programul TARP, in plina criza financiara. La inceputul anului, Trezoreria SUA a convertit fonduri imprumutate in valoare de 25 miliarde dolari in actiuni obisnuite, ajungand astfel la o participatie de circa 34% in cadrul Citigroup.

Luni, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, va participa la o reuniune a presedintelui Barack Obama cu sefii principalelor institutii financiare din SUA.