"Am decis sa mobilizam 35 miliarde euro, care vor fi consacrate exclusiv prioritatilor de viitor, conform recomandarilor lui Alain Juppe si Michael Rocard", a declarat Sarkozy, potrivit agentiei NewsIn.

Astfel, Franta va aloca 11 miliarde euro pentru invatamantul superior, 8 miliarde euro pentru cercetare, 6,5 miliarde euro pentru industrie si IMM-uri, 4,5 miliarde euro pentru dezvoltarea tehnologiei digitale si 5 miliarde euro pentru dezvoltarea durabila.

Potrivit lui Sarkozy, printr-un "efect parghie", investitii private si publice de 60 miliarde euro vor ajunge in total in aceste domenii prioritare.

Din cele 35 miliarde euro alocate de stat, 22 miliarde euro ar urma sa fie luate din piata, a precizat presedintele francez, care a exclus un imprumut prin titluri oferite populatiei, considerat mai scump. Restul de 13 miliarde euro va proveni din banii rambursati statului de bancile care au primit ajutoare pentru depasirea crizei.

Marele imprumut risca sa adanceasca deficitul public al Frantei, estimat in prezent la nivelul record de 8,5% din produsul intern brut din 2010, precum si datoria, care va ajunge la 84% din PIB anul viitor, fara a lua in calcul noile investitii anutate.