Banca americana Wells Fargo, primul pas pentru rambursarea banilor primiti de la stat

Grupul financiar american Wells Fargo a anuntat ca a incheiat un acord cu Trezoreria Statelor Unite si cu autoritatile de reglementare a sistemului bancar pentru a rambursa ajutoarele de stat de 25 miliarde dolari primite anul trecut in cadrul TARP, potrivit MarketWatch, citat de NewsIn.
Banca din San Francisco, al carei principal actionar este renumitul investitor Warren Buffett, a informat intr-un copmunicat ca a ajuns la un acord pentru a inapoia banii primiti de la statul american prin programul TARP (Troubled Asset Relief Program), dupa ce va incheia o oferta de vanzare de actiuni ordinare, in valoare de 10,4 miliarde dolari.

In urma acestui anunt, actiunile Wells Fargo s-au scumpit cu 2,3%, la 26,05 dolari/unitate. Banca devine astfel ultima mare institutie de credit care ramburseaza ajutoarele de la stat, dupa ce, luni, rivala Citigroup a anuntat ca va inapoia cele 20 miliarde dolari primite in cadrul TARP.

Acordurile pentru inapoierea fondurilor urmeaza sa scpata statul din actionariatul marilor banci, ceea ce ar elimina implicit si posibilitatea guvernului american de a influenta politica de acordare a bonusurilor pentru directorii grupurilor financiare.

Citigroup a primit in total 45 miliarde dolari de la stat prin programul TARP, in plina criza financiara. La inceputul anului, Trezoreria SUA a convertit fonduri imprumutate in valoare de 25 miliarde dolari in actiuni obisnuite, ajungand astfel la o participatie de circa 34% in cadrul Citigroup.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri