"Consumul de energie din zonele urbane reprezinta 70% din consumul Uniunii Europene, dar potentialul pentru investitiile sustenabile in energie ramane in general nefolosit. Facilitatea European Local Energy Assistance (ELENA) are scopul de a ajuta orasele si regiunile sa implementeze proiecte viabile in domeniul eficientei energetice, al surselor de energie regenerabila si al transportului urban, pe modelul altor exemple de succes in alte parti ale Europei", arata comunicatul BEI, citat de NewsIn.

Proiectele vor fi analizate de ingineri si economisti ai BEI, iar asistenta tehnica pentru proiecte va fi finantata prin programul Intelligent Energy Europe II (IEE), in conditiile in care bugetul stabilit pentru primul an al proiectului este de 15 milioane euro.

"Mai mult de 1.000 de orase au semnat Conventia Primarilor, iar aceasta facilitate poate ajuta la combaterea efectelor crizei financiare la cel mai bun nivel, cel local, contribuind la crestere si crearea de locuri de munca", a spus comisarul european pe energie, Andris Piebalgs.

De asemenea, Banca Europeana de Investitii (BEI) estimeaza ca valoarea imprumuturilor ce vor fi acordate anul acesta pentru proiecte legate de eficienta energetica se vor ridica la 1 miliard de euro in Uniunea Europeana, conform declaratiilor presedintelui insitutiei, Philippe Maystadt.