Economistul Ben Bernanke, care conduce Rezervele Federale Americane, este personalitatea anului 2009, potrivit revistei americane Time, care motiveaza alegerea spunand ca seful Fed este "cel mai important jucator care ghideaza cea mai importanta economie a lumii".
Datorita conducerii creative a lui Ben Shalom Bernanke, 2009 a fost mai degraba o perioada de recuperare slaba decat una de depresiune catastrofala, spun cei de la Time. Bernanke inca are o putere de neegalat asupra banilor americanilor, asupra locurilor de munca, economiilor si viitorului national. Deciziile pe care le-a luat si cele pe care le va lua vor forma calea spre prosperitate a americanilor, directia politicilor si a relatiilor cu restul lumii, mai scriu cei la Time, potrivit NewsIn.

Ben Bernanke este descris de jurnalistii de la Time drept un barbat cu barba grizonata si ochi obositi, care, in biroul sau supradimensionat din Washington, vorbeste despre economie. "Nu are o prezenta autoritara, nu e un orator uimitor, nu are carisma obisnuita barbatilor cu birouri supradimensionate din Washington. Argumentele sale nu sunt partizane sau ideologice, ci metodice, date din cele mai recente texte academice publicate", este portretul facut economistului de jurnalistii americani.

Presedintele Fed e timid, nu participa la circuitul de petreceri din Washington si prefera sa manance singur acasa cu sotia sa, dezvaluie revista. Dupa ce spala vasele si duce gunoiul, cel mai puternic ecomomist din lume isi petrece timpul facand integrame si citind, alaturi de sotia sa. "E un tocilar, insa se intampla sa fie cel mai puternic tocilar de pe planeta", scrie Time.

In varsta de 56 de ani, Bernanke este presedinte al Federal Reserve, banca centrala a SUA, cea mai importanta si mai putin inteleasa forta care contureaza America si economia globala. Bancnotele verzui cu presedinti sunt etichetate drept "rezerva federala" cu un motiv - Fed controleaza rezerva de bani a americanilor. Este o agentie guvernamentala independenta care conduce politica monetara, se mai scrie in publicatia americana.

Bernanke a fost numit la conducerea Fed in 2006, urmandu-i la conducere lui Alan Greenspan. In 2009, presedintele american Barack Obama l-a nominalizat pentru al doilea mandat la conducerea Rezervelor Federale.

Acelasi Bernanke a condus Federal Reserve in timpul celei mai intensive utilizari a puterilor institutiei dupa Marea Criza din 1929-1933. Insa Fed, care sustine ca a evitat o prabusire a sistemului financiar, este in dezacord cu unii parlamentari americani, care au exprimat ingrijorari in legatura cu sumele imense cheltuite din banii contribuabililor si propun cea mai mare limitare a autoritatii Fed de la crearea acestei institutii, in 1913.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri