Grecia isi va mentine planul de redresare pe care l-a adoptat pentru redresarea finantelor publice aflate in deriva, a anuntat ministerul elen al Finantelor, ca raspuns la diminuarea de catre agentia de rating Standard & Poors's a calificativului statului grec de la A- la BBB+, potrivit AFP.
S&P a anuntat miercuri seara ca a redus ratingul de tara al Greciei de la A- la BBB+, considerand ca masurile prezentate luni de premierul grec, sub presiunea pietelor si a partenerilor europeni "au putine sanse (...) sa se concretizeze intr-o reducere durabila a nivelului datoriei publice", care a ajuns la 113% din PIB, scrie NewsIn.

"Luam in considerare in mod serios fiecare estimare internationala care priveste si influenteaza tara noastra, dar avem strategia noastra si o vom continua", se arata intr-un comunicat al ministerului de Finante din Grecia.

"Raspunsul nostru este clar, hotarat si garanteaza resultate concrete", potrivit documentului, in care se precizeaza ca premierul George Papandreou a prezentat "un program clar si constrangator".

Ministerul a precizat ca obiectivul de redresare bugetara fixat pentru 2010 vizeaza acum o reducere "de circa 4%" a deficitului, de la 12,7% din PIB in prezent. "Vrem sa luam in calcul o reducere ceva mai mare decat cea de 3,6% prevazuta in proiectul de buget", a spus pentru AFP o sursa din minister.

Planul guvernului socialist grec prevede impunerea unor masuri de austeritate, in special pentru functionarii publice. Ministerul elen de Finante a precizat ca neincrederea S&P era previzibila, "tinand cont ca niciun angajament de ajustare bugetara nu a fost respectat" de echipa guvernamentala care a fost la putere timp de cinci ani pana pe 4 octombrie.

Saptamana trecuta, agentia de rating Fitch a coborat ratingul Greciei cu o treapta, de la 'A-' la 'BBB+', la o zi dupa ce Standard & Poor's a pus datoria tarii sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Agentia Moody's a inceput luni la Atena o serie de verificari ale conturilor grecesti.

Miercuri, Grecia a atras de la cinci banci 2 miliarde euro la o dobanda variabila, printr-un asa-numit plasament privat, au precizat reprezentanti ai doua banci apropiate tranzactiei, operatiunea vizand atenuarea problemelor financiare ale statului elen.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri