Una din cinci companii europene ar putea incheia o importanta achizitie in urmatorul an, arata un nou raport, ceea ce sustine prognoza potrivit careia piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Europa se pregateste de revenire dupa declinul din 2009, scrie New York Times.

Raportul emis de UBS si Bostin Consulting Group arata ca executivii sunt mai prudenti in luarea de noi credite si multi considera ca in piata a fost o lipsa de tinte atractive la preturi rezonabile.

Comparativ cu raportul de anul trecut, efectuat in momentul in care criza financiara atingea cote maxime, respondentii au fost mai putin convinsi ca modificarile pietei de M&A ar putea reface industriile in care actioneaza.

"Increderea directorilor executivi s-a imbunatatit, iar semnalele de revenire sunt stabile in piata de M&A, iar bilantul si alti factori legati de criza sunt mai putini comparativ cu anul trecut", anunta echipa UBS.

Din cele 166 de companii, 19% dintre acestea au declarat ca este probabil, foarte probabil sau sigur sa cumpere o companie care are vanzari anuale de cel putin 500 milioane euro.

Motive strategice ca extinderea portofoliului de produse sau accesarea de noi piete si noi consumatori au fost printre cele mai citate.

Totusi, doar 20% se asteapta la tranzactii importante in sectorul in care activeaza, in scadere fata de 43% cat era cu un an in urma.

Studiul mai ilustreaza o nepotrivire intre asteptarile de pret ale cumparatorilor si cele ale vanzatorilor, cu aproximativ 40% dintre respondenti declarand ca a fost o lipsa de tinte atractive si o proportie similara citand evaluari prea mari ale companiilor pe care au vrut sa le cumpere.

Doar 9% planuiesc sa faca noi credite pentru a finanta tranzactiile, in timp ce 42% au declarat ca preluarile vor putea fi finantate de rezervele existente de bani. UBS a estimat o crestere cuprinsa intre 15 si 20% a fuziunilor si achizitii in urmatorul an.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Drumul de la multinationala la doua businessuri si un exit