"Ar trebui sa profitam de oportunitatile pe care le ofera Tratatul de la Lisabona in ce priveste intarirea coordonarii economice, in special in zona euro" pentru "a face pasi realiiînainte", a precizat Rehn (foto) in document.

Comisarul desemnat, care ar urma sa-si preia functia in februarie, si-a detaliat intentiile, inainte de audierea parlamentara prevazuta pentru 11 ianuarie, anunta NewsIn.

Franta insista de mai multa vreme pe ideea "unui guvern economic in zona euro", dar fara succes. Germania s-a opus acestei idei, mai ales ca vedea in aceasta o tentativa de reducere a independentei Bancii Centrale Europene (BCE), prin crearea unei contraponderi.

Viitorul comisar a mai spus ca vrea "utilizarea completa a instrumentelor existente pentru realizarea unei coordonari politice si a unei guvernari mai puternice in UE", mai ales in ce priveste bugetul, pentru stimularea "revenirii la finante publice viabile".

El a precizat ca reducerea deficitelor in UE constituie cea de-a doua prioritate a sa dupa "crestere economica si ocupare".