Comunitatea Energetica, infiintata in 2006, vizeaza crearea unei piete a electricitatii si gazului intre UE si alte tari.
"Cel de-al 7-lea consiliu ministerial al Comunitatii Energiei a aprobat astazi intrarea Ucrainei si Moldovei in Comunitatea Energetica", anunta un comunicat al Comisiei Europene. "Intrarea va fi efectiva cand si daca aceste tari isi acopera lacunele si isi fac legislatia referitoare la gaz compatibila cu reglementarile UE", precizeaza comunicatul citat de NewsIn.

In afara de tarile UE, din Comunitatea Energetica mai fac parte tarile balcanice - Albania, Bosnia, Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia, precum si Misiunea administratiei interimare a Natiunilor Unite din Kosovo.
"Aderarea Ucrainei si Moldovei la Tratatul Comunitatii Energiei va avea un efect catalizator asupra reformelor din sectorul energetic al acestor tari, care va duce la o piata energetica extinsa ce actioneaza dupa reguli comune", a explicat comisarul european al energiei, Andris Piebalgs.

"Aceasta ar putea ajuta in special Ucraina, importanta tara pentru tranzitul gazului, sa-si modernizeze infrastructurile", in timp ce UE ar progresa in obiectivul sau de ameliorare a securitatii energetice, a adaugat comisarul.

Piebalgs a cerut, prin urmare, parlamentelor Ucrainei si Moldovei sa adopte rapid noua legislatie privitoare la gaz.