Grupurile Carlyle, Blackstone, Newbridge Capital si alte mari companii internationale patrund puternic pe piata chineza, cu intentia de a profita de ritmul record de crestere a economiei acestei tari. Carlyle, un grup industrial cu sediul in Washington D.C, este, potrivit cotidianului britanic "The Daily Telegraph", prima companie privata care obtine controlul majoritar asupra unui mare obiectiv industrial chinez proprietate de stat.

Contra 375 milioane de dolari investitie in cel mai mare constructor de masini din China, Carlyle realizeaza patrunderea de cea mai mare anvergura din ultimii ani in economia infloritoare a acestei tari, subliniaza ziarul amintit. Concret, Carlyle a achizitionat 85 la suta din Xugong Group Construction Machinery, din provincia Xuxhou, la capatul a doi ani de negocieri cu guvernul local, caruia i-au ramas in proprietate 15 la suta din actiuni. Achizitia definitiva urmeaza a fi aprobata si de guvernul central de la Beijing, desi se pare ca este o simpla formalitate, negocierile fiind desfasurate cu stiinta acestuia. Combinatul industrial Xugong produce macarale, utilaje pentru finisarea drumurilor la suprafata, mijloacele auto necesare pompierilor in lupta contra incendiilor si alte echipamente grele.

Numai anul trecut a vandut masini si utilaje in valoare de 800 milioane de dolari. Firma americana si-a anuntat un plan de investitii in Asia de un miliard de dolari. In context, "The Daily Telegraph" releva ca fluxul de capitaluri straine spre China a depasit in primele opt luni ale anului acesta valoarea totala a investitiilor chineze, care in tot anul 2004 au fost de 2,06 milioane dolari. Marile grupuri internationale, concluziona cotidianul britanic, sunt atrase in ultima vreme cu preponderenta spre Asia, de cresterile record ale unor tari din zona si de profiturile mari ce le pot avea, ajungand pana la 25 la suta anual sau chiar mai mult.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Statele Unite au omologat un test care dă rezultate în câteva minute
Setari Cookie-uri