Ceritificatele de emisii de CO2 din Uniunea Europeana, ce totalizeaza un volum anual al tranzactiilor de 92 miliarde dolari, se vor ieftini probabil cu circa 7% in debutul sedintei de luni, ca reactie la semnarea acordului, a declarat Trevor Sikorski, analist in cadrul Barclays, potrivit NewsIn.

Tintele stabilite se incriu marje ale rezultatelor deja luate in calcul de investitorii, a spus Sikorski . "Par sa fie chiar si sub cele mai reduse asteptari", considera el.

Presedintele american Barack Obama a declarat ca acordul de reducere a emisiilor, incheiat cu China si cu multe dintre cele 193 tari participante la congresul din 18 decembrie, a fost "un pas fara precedent" pentru incetinirea procesului de incalzire globala.

O serie de grupari ecologiste considera, insa, ca acordul reprezinta un esec, pentru ca nu intruneste criteriile necesare prevenirii unor schimbari catastrofale si ireversibile ale climei.

Certificatele din Uniunea Europeana, ce dispune de cel mai mare sistem de tranzactionari de emisii, au inchis sedinta de vineri la o cotatie de 13,58 euro, in scadere cu 6,8% in ultima saptamana. Certificatele cu livrarea in decembrie 2010 s-au ieftinit cu 18% in acest an, in contextul in care intarzierea discutiilor si recesiunea au redus cererea.

Pretul certificatelor ONU de reducere a emisiilor cu livrarea in 2010 a scazut cu 7,6% saptamana trecuta, la 11,83 euro. De la inceputul anului, acestea s-au ieftinit cu 14%.

Romania este unul din statele ce ar putea incasa sume importante din vanzarea de drepturi de emisii de CO2, in conditiile in care emisiile industriei romanesti fata de 1990 au scazut semnificativ, dupa inchiderea multor combinate in ultimii 20 de ani.

In iulie, ministrul economiei, Adriean Videanu, declara ca Romania vrea sa vanda drepturi pentru emisia a 150 milioane tone de CO2, din cele 250 milioane tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto, si estimeaza ca va incasa 1,8 miliarde euro, bani ce ar putea fi folositi pentru reabilitarea centralelor termice.