Rusia si Turkmenistanul au cazut de acord ca incepand din ianuarie sa fie reluate livrarile de gaz turkmen catre Rusia, suspendate din luna aprilie, la un pret calculat conform unei formule ce se raporteaza la piata energetica europeana, potrivit RIA Novosti.
In timpul vizitei presedintelui rus la Ashabad, Rusia si Turkmenistanul au ajuns la un acord de reluare a livarilor de gaz turkmen in Rusia "incepand cu 1 ianuarie si nu mai tarziu de 10 ianuarie 2010" in volum de 30 de miliarde metri cubi pe an, conform NewsIn.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, si omologul sau turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov, au semnat marti, la Asahabad, acordul de extindere a cooperarii strategice in domeniul energetic si de constructie a masinilor.

Vicepremierul rus Igor Secin a explicat ca acest acord presupune "extinderea cooperarii in domeniile strategice ale sectorului economic, adica energia si constructiile de masini, ceea ce inseamna nu doar cooperarea in domeniul gazelor, ci si al petrolului si electroenergeticii. Acest document este mult mai diversificat", a precizat Secin.

De asemenea, Rusia si Turkmenistanul s-au inteles sa realizeze in comun proiectul de constructie a gazoductului caspic, precum si conducta Est-Vest, a declarat vicepresedintele Gazpromului, Aleksandr Medvedev.

"Exista o serie de proiecte pentru construirea de conducte noi prin teritoriul Turkmenistanului si catre Europa", a spus el, adaugand ca este vorba despre gazoductele caspic si Est-Vest. El a mai spus ca exista perspective in domeniul explorarii si exploatarii de hidrocarburi in platoul Marii Caspice.

Vicepresedintele monopolului rusesc al gazelor naturale a mai spus ca Turkmenistanul va furniza Rusiei gaze naturale in baza unui pret care va corespunde criteriilor pietei energetice europene. "Este pentru prima data in istoria relatiilor energetice ruso-turkmene cand livrarile de gaz vor fi realizate in baza unei formule a pretului ce corespunde reglementarilor pietei energetice europene", a spus Medvedev.

Potrivit contractului semnat la sfarsitul anului 2008, pretul gazului turkmen este de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Turkmenistanul si compania rusa Gazprom au avut o disputa legata de reducerea achizitionarii volumelor de gaz in primavara acestui an si apoi de o explozie la gazoductul prin care gazul turkmen era transportat in Rusia.

Turkmenistanul a acuzat atunci compania rusa Gazprom ca s-a aflat la originea avariei, pentru ca a redus brusc volumul de gaz pompat, fara a-i avertiza pe oficialii turkmeni.

Potrivit unor experti, reducerea volumelor de gaz pompat ar fi permis Moscovei sa isi reduca importurile intr-o perioada in care cererea europenilor era in scadere. Moscova a respins acuzatiile, afirmand ca a fost vorba de un incident tehnic. Din aprilie pana in prezent presedintii celor doua tari au avut mai multe intrevederi al caror scop a fost reglementarea situatiei.

Turkmenistanul extrage anual circa 80 miliarde de metri cubi de gaz.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri